Cele mai bune metode de a-ți organiza garderoba

Decluttering-ul este primul pas esențial în organizarea garderobei. Îndepărtarea hainelor pe care nu le mai porți sau care nu ți se mai potrivesc te ajută să faci loc pentru articolele de îmbrăcăminte pe care le utilizezi cu adevărat. O garderobă aglomerată îngreunează găsirea hainelor și poate crea un sentiment de haos.

Tehnica

 1. Sortare: Începe prin a scoate toate hainele din dulap și a le sorta în trei categorii: păstrează, donează și aruncă.
 2. Evaluare: Evaluează fiecare articol în funcție de cât de des îl porți și de starea în care se află.
 3. Decizie: Fii sincer cu tine însuți și păstrează doar ceea ce îți place și îți vine bine.

Categorisire

Categorisirea hainelor în funcție de tipul și sezonul lor poate face minuni pentru organizarea garderobei tale. Gruparea articolelor similare împreună îți permite să găsești rapid ceea ce cauți și să îți alcătuiești ținutele cu ușurință.

Tehnica

 1. Tipuri de haine: Separă hainele în categorii precum tricouri, cămăși, pantaloni, rochii și jachete.
 2. Sezoane: Organizează hainele în funcție de sezon: primăvară/vară și toamnă/iarnă. Păstrează hainele neadecvate sezonului actual într-un loc separat, cum ar fi un alt dulap sau cutii de depozitare.
 3. Culori: Poți merge mai departe și să aranjezi hainele în funcție de culori pentru un aspect estetic și practic.

Utilizarea Organizatoarelor

Organizatoarele de dulap sunt aliați de nădejde în menținerea unei garderobe ordonate. Acestea vin în diverse forme și dimensiuni, adaptându-se nevoilor tale specifice. Organizatoarele de sertare, umerașele speciale și cutiile de depozitare sunt doar câteva exemple.

Tehnica

 1. Organizatoare de sertare: Utilizează organizatoare pentru a separa lenjeria, șosetele și alte accesorii mici. Acestea îți permit să găsești rapid articolele dorite fără a răscoli întregul sertar.
 2. Umerașe speciale: Investește în umerașe pentru pantaloni, fuste și cravate pentru a economisi spațiu și a păstra hainele în ordine.
 3. Cutiile de depozitare: Folosește cutii de depozitare pentru hainele de sezon, pălării sau alte accesorii voluminoase. Așază-le pe rafturile de sus ale dulapului pentru a elibera spațiu.

Metoda KonMari

Metoda KonMari, dezvoltată de Marie Kondo, se concentrează pe păstrarea doar a acelor articole care îți aduc bucurie. Această abordare te ajută să îți simplifici garderoba și să îți menții un spațiu ordonat și funcțional.

Tehnica

 1. Bucurie: Ține fiecare articol de îmbrăcăminte în mână și întreabă-te dacă îți aduce bucurie. Dacă răspunsul este nu, e timpul să te desparți de acel articol.
 2. Pliere verticală: Marie Kondo recomandă plierea hainelor în mod vertical pentru a economisi spațiu și a face toate articolele vizibile. Aceasta este deosebit de utilă pentru tricouri, pulovere și pantaloni.
 3. Mulțumire: Înainte de a renunța la un articol, mulțumește-i pentru serviciul adus. Acest gest îți permite să te desparți cu respect și să te simți bine cu decizia ta.

Rafturi și Polițe

Rafturile și polițele sunt esențiale pentru organizarea hainelor și accesoriilor. Acestea oferă spațiu suplimentar și permit o organizare mai eficientă a garderobei tale.

Tehnica

 1. Rafturi reglabile: Utilizează rafturi reglabile pentru a personaliza spațiul în funcție de nevoile tale. Acestea sunt ideale pentru hainele împăturite și pentru depozitarea pantofilor.
 2. Polițe pentru accesorii: Instalează polițe suplimentare pentru a organiza gențile, pălăriile și alte accesorii. Acestea pot fi plasate deasupra sau dedesubtul umerașelor.
 3. Coșuri și cutii: Plasează coșuri sau cutii pe rafturi pentru a păstra accesoriile mici în ordine. Acestea pot fi etichetate pentru o identificare rapidă.

Folosirea Spațiului Vertical

Utilizarea eficientă a spațiului vertical este crucială într-o garderobă mică. Spațiul de pe pereți, ușile dulapului și rafturile de sus pot fi folosite pentru a maximiza capacitatea de depozitare.

Tehnica

 1. Umerașe pentru uși: Instalează umerașe pe ușile dulapului pentru a agăța genți, eșarfe sau accesorii.
 2. Cârlige și suporturi: Utilizează cârlige sau suporturi pe pereții dulapului pentru a depozita pălării, curele sau bijuterii.
 3. Rafturi de sus: Profită de rafturile de sus pentru a depozita articolele pe care le folosești mai rar, cum ar fi hainele de sezon sau cutiile de depozitare.

Lumina Adecvată

O iluminare adecvată este esențială pentru o garderobă bine organizată. O bună vizibilitate te ajută să găsești rapid hainele și să îți alegi ținutele cu ușurință.

Tehnica

 1. Lumini LED: Instalează lumini LED în dulap pentru a ilumina fiecare colț. Acestea sunt economice și oferă o lumină clară și puternică.
 2. Benzi luminoase: Utilizează benzi luminoase sub rafturi și de-a lungul marginilor dulapului pentru o iluminare suplimentară.
 3. Lămpi de dulap: Investește în lămpi de dulap cu senzori de mișcare pentru a avea lumină imediată atunci când deschizi ușile.

Rotirea Hainele de Sezon

Rotirea hainelor de sezon este o metodă eficientă pentru a păstra garderoba organizată și funcțională. Acest proces implică schimbarea hainelor în funcție de anotimp, astfel încât să ai întotdeauna la îndemână articolele potrivite.

Tehnica

 1. Depozitare sezonieră: Depozitează hainele de sezon în cutii etichetate și păstrează-le în rafturile de sus sau în altă cameră.
 2. Acces facil: Asigură-te că hainele de sezon actual sunt ușor accesibile și bine organizate.
 3. Verificare periodică: Revizuiește garderoba la începutul fiecărui sezon pentru a decide ce articole trebuie păstrate, donate sau aruncate.

Organizarea Accesoriilor

Accesoriile pot adăuga multă dezordine unei garderobe dacă nu sunt organizate corespunzător. O metodă bună de organizare îți permite să găsești rapid accesoriile potrivite pentru fiecare ținută.

Tehnica

 1. Suporturi pentru bijuterii: Utilizează suporturi pentru bijuterii sau cutii compartimentate pentru a păstra inelele, cerceii, brățările și colierele în ordine.
 2. Cârlige pentru curele și eșarfe: Instalează cârlige pe interiorul ușilor dulapului sau pe pereți pentru a agăța curelele și eșarfele.
 3. Organizatoare pentru pantofi: Investește în organizatoare pentru pantofi, cum ar fi rafturi sau cutii transparente, pentru a păstra încălțămintea bine aranjată și vizibilă.

Mentenanța Periodică

O organizare eficientă a garderobei necesită mentenanță periodică pentru a păstra ordinea și funcționalitatea. Alocarea timpului pentru a revizui și reorganiza garderoba la intervale regulate te ajută să eviți dezordinea.

Tehnica

 1. Revizuire lunară: Alocă o zi pe lună pentru a verifica starea garderobei, a rearanja hainele și a îndepărta articolele neutilizate.
 2. Curățenie sezonieră: Efectuează o curățenie majoră la începutul fiecărui sezon pentru a schimba hainele și a păstra doar ceea ce este relevant pentru sezonul respectiv.
 3. Reorganizare constantă: Fii atent la micile ajustări pe care le poți face zilnic pentru a menține ordinea. Așezarea hainelor la locul lor după utilizare și evitarea acumulării de articole pe care nu le mai folosești sunt chei esențiale pentru o garderobă bine organizată.