Blog

Ethereum sau una dintre celelalte monede digitale

Ether este o platformă în afară de proiectul Ethereum, despre care vă vom spune totul mai jos, astfel încât să știți cum funcționează și ce anume se poate face cu aceste monede digitale .

Ethereum este un proiect care combină o monedă digitală, Ether, ca Bitcoin, dar profită de posibilitățile pe care ni le oferă blockchain, un record inalterabil și care de la nașterea Ethereum a fost îndreptat către crearea de contracte inteligente. Contractele inteligente, ca regulă generală, includ o operațiune financiară, acționează într-un mod transparent pentru ambele părți și funcționarea lor este foarte similară cu codurile de programare Dacă ei fac asta.

Blockchain Ethereum

a fost detaliat pentru prima dată într-un document publicat în 2013 de Vitalik Buterin. Concepută în principal pentru a rula codul pe o platformă de calcul descentralizată, criptomoneda Ether este capabilă să transfere valoare ca Bitcoin. Dar este, de asemenea, capabil să valorifice puterea de procesare distribuită a platformei sale deschise pentru a executa contracte inteligente.

Deoarece Ether funcționează într-o manieră distribuită, aplicațiile descentralizate (dApp-uri) care sunt rulate nu prezintă niciun risc de manipulare umană. Acestea sunt adăugate la blockchain-ul Ethereum și pot fi proiectate astfel încât codul să fie permanent și neschimbat. Transparența este un avantaj major aici – blockchain-ul este vizibil public și ușor de explorat, astfel încât orice utilizator care participă pe piață poate să testeze codul înainte de a interacționa vreodată cu acesta.

Ether, la fel ca Bitcoin nu este controlat de niciun organism financiar, deci valoarea sau cotarea sa nu este legată de acțiuni, bunuri imobiliare sau valute. Valoarea Etherului este determinată pe piața deschisă în funcție de operațiunile de cumpărare și vânzare care există la acel moment, astfel încât prețul său se va modifica în timp real.

„Mineritul” se aplică şi la Bitcoin şi la Ethereum. Bitcoin operează ca o reţea peer to peer, deci toată lumea care foloseşte Bitcoin are o mică porţiune din banca Bitcoin. Cu banii de hârtie guvernul hotărăşte când şi cum se imprimă banii. La Bitcoin „minerii” folosesc un software special pentru a rezolva probleme matematice şi primesc Bitcoin în schimb. Minerii sunt necesari pentru a aproba tranzacţiile, iar dacă numărul lor creşte, creşte şi securitatea.

Cum Funcționează Ethereum?

Ethereum funcționează în esență ca și cum ar fi o mașină de stat masivă, descentralizată. Aceasta înseamnă că, în orice moment, puteți obține un fișier (snapshot) cu informații al fiecărei adrese (cont) din blockchain-ul Ethereum și să determinați starea sa actuală. Acțiunile care se desfășoară pe tot parcursul blockchain-ului determină modificarea stărilor și fiecare nod își actualizează informațiile pentru a reflecta aceste modificări.

Fiecare stare în care Ethereum trece este rezultatul a milioane de tranzacții. Aceste tranzacții sunt grupate în ceea ce se numește „blocuri”. Gândiți-vă la un bloc ca la un lot mare de tranzacții și fiecare bloc este înlănțuit împreună cu blocul său anterior – creând ceea ce știm ca blockchain.

Construirea Viitorului cu Blocuri și Lanțuri

Procesul de actualizare a stării platformei și de înregistrare a acestor loturi de tranzacții este cunoscut sub numele de Mining. Blocurile Ethereum sunt exploatate prin algoritmul Proof of work (PoW), ca Bitcoin – deocamdată. O revizuire completă a mecanicii Ethereum (ETH2.0) este în curs de dezvoltare și în curând platforma criptografică va trece la un algoritm Proof of Stake, împreună cu alte îmbunătățiri.

Contractele inteligente care rulează pe Ethereum sunt declanșate de tranzacții. Când cineva interacționează cu un contract, fiecare nod execută codul contractului în timp ce înregistrează ieșirea. Acest lucru este posibil prin intermediul mașinii virtuale Ethereum (EVM), care traduce contractele inteligente într-un mod pe care computerele conectate le pot înțelege.

Un lucru care este cu adevărat revoluționar este faptul că Ethereum oferă entităților din diverse industrii ori entităților guvernamentale noi modalități de a-și digitaliza mai eficient serviciile și operațiunile, prin utilizarea tehnologiei blockchain.

De asemenea, Ethereum a dat naștere la o multitudine de standarde în ceea ce privește tokenii, dintre care cele mai cunoscute și utilizate sunt ERC-20 (Ethereum Request for Comments), ERC-721 și ERC-1155. Aceste standarde sunt interfețe care indică faptul că contractul tokenului răspunde la un set de comenzi specifice unui anumit contract inteligent. Astfel, standardul unui token determină natura respectivului token și cu ce tip de rețea ori rețele este compatibil.

La fel ca orice alt tip de activ, criptomonedele sunt susceptibile la bule care își umflă prețul cu mult peste valoarea lor reală. În cazul criptomonedelor, detectarea unei posibile bule este o sarcină mult mai complicată decât în ​​alte tipuri de active de atunci este aproape imposibil să se determine adevărata valoare a ceva la fel de eteric pe cât poate fi o criptomonedă.

Valoarea unui eter este fixată de legea cererii și ofertei, cu cât mai mulți oameni cumpără eteri, cu atât crește prețul și invers, ceea ce poate face ca prețul său actual să fie puternic afectat de speculatorii care cumpără și vând criptomonede gândindu-se doar la speculează cu privire la prețul său. Un avantaj pe care Ether îl are asupra Bitcoin este că suma sa nu este limitată la 21 de milioane de unități, ci că 18 milioane de eteri sunt eliberați în fiecare an, ceea ce va ajuta la reducerea inflației în valoare.

 

S-ar putea să-ți placă și...